De intocht van Sinterklaas in Groningen is goed en sfeervol verlopen. Ongeveer 45.000 bezoekers kwamen naar de binnenstad om het bezoek van de Sint en zijn Pieten bij te wonen, meldt de politie. In de provinciale hoofdstad hebben geen protesten plaatsgevonden tegen de intocht.

Bij de gemeente waren er geen vergunningen aangevraagd voor demonstraties. Toch was er een speciale plek ingericht op de Vismarkt voor mensen die alsnog wilden protesteren.

Grote Markt

De stoomboot uit Spanje voer rond 12.15 uur de Zuiderhaven van Groningen binnen. De Sint en de Zwarte Pieten trokken daarna door de binnenstad richting de Grote Markt, terwijl ze naar de duizenden verklede kinderen langs de route zwaaiden.

Op een podium op de Grote Markt werd de goedheiligman vervolgens welkom geheten door waarnemend burgemeester Ruud Vreeman. De Sint beloofde de duizenden kinderen op het plein dat ze vanavond hun schoen, laars of sok mogen zetten, als die maar niet stinkt.

Staf

De Sint vond het fantastisch om in Groningen te zijn. Hij was extra blij doordat hij zijn oude staf terug kreeg, die één van de Pieten 100 jaar geleden per ongeluk had achtergelaten in de schoorsteen van meneer De Vries in Schuddenmaarweer. De Hoofdpiet wilde eerst terug naar Spanje om de staf te halen, maar dat hoefde dus gelukkig niet. De Vries kwam de staf persoonlijk op zijn brommer brengen.

De intocht was rechtstreeks te zien op Nederland 3.

STER reclame