NOS NieuwsAangepast

Actie tegen rondtrekkende bendes

De politie is deze week opgetreden tegen rondtrekkende bendes. In het oosten en zuiden van Nederland werden iedere dag honderden auto's gecontroleerd.

Volgens minister Opstelten werden alleen al in het zuiden 22 mensen opgepakt en werd daar voor 35.000 euro aan contanten in beslag genomen. Verder hebben de acties veel informatie opgeleverd, zegt Opstelten.

Sinds een jaar heeft het opsporen van rondtrekkende buitenlandse bendes bij de politie prioriteit. De criminelen die zich schuldig maken aan dit 'mobiel banditisme' komen in de meeste gevallen uit Polen, Litouwen, Bulgarije en Roemenië.

Lastig op te sporen

Nederland probeert de bendes samen met andere landen aan te pakken, maar dat is lastig. Omdat de criminelen geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, en door heel Europa trekken, zijn ze moeilijk op te sporen.

Deze week stond de politie iedere avond langs de snelweg. Auto's die voorbij reden werden van de weg af gehaald en hun kenteken werd gecontroleerd. Automobilisten die er in de ogen van agenten verdacht uitzagen kregen extra aandacht.

Dronken opgepakt

Gisteravond werd de A58 afgesloten, ter hoogte van Bergen op Zoom. De politie arresteerde daar een aantal mensen, onder meer voor dronkenschap en drugsbezit.

Daar werden geen bendeleden opgepakt, maar dat betekent volgens de politie niet dat de actie niets heeft opgeleverd. Er zijn verdachte mensen gezien die weliswaar nu nergens op konden worden betrapt, maar die in een groter onderzoek alsnog naar voren kunnen komen.

Opstelten denkt dat van de acties ook een afschrikwekkend effect uitgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl