NOS NieuwsAangepast

Vier jaar cel voor cyberbankroof

Twee Nederlanders zijn in Düsseldorf tot ruim vier jaar cel veroordeeld voor internetfraude. De 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon deden afgelopen februari mee aan één van de grootste digitale bankroven ooit, waarbij in enkele uren tijd miljoenen euro's werden buitgemaakt.

De rechtbank in Düsseldorf veroordeelde de twee Nederlanders tot een celstraf van vier jaar en drie maanden vanwege zware cybercriminaliteit. Justitie sprak van "één van de best voorbereide en georganiseerde bankroven aller tijden".

De moeder en zoon werden op heterdaad betrapt toen zij in de West-Duitse stad een bedrag van 170.000 euro pinden met vervalste bankpassen.

23 valse bankpassen

Spin in het web van de cyberroof waren Amerikaanse hackers die het computersysteem van twee banken uit de Verenigde Arabische Emiraten gekraakt hadden. Vervolgens werden er in 23 landen valse bankpassen verspreid. Door op hetzelfde tijdstip te pinnen, kon binnen enkele uren een bedrag van ruim 35 miljoen euro worden buitgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank blijven de twee Nederlanders voorlopig in Duitsland in de cel, maar kunnen ze op den duur een aanvraag doen om een deel van hun straf in Nederland uit te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl