EU: Nederland net binnen de regels

tijd van publicatie Aangepast

Nederland heeft moeite om het begrotingstekort op orde te brengen en te voldoen aan de norm van 3 procent. Brussel verleende eerder al uitstel aan Nederland tot 2015; uit de jongste ramingen blijkt dat Nederland in dat jaar maar net op 3 procent komt.

Eurocommissaris Rehn schrijft dat Nederland geen marges inbouwt maar precies binnen de regels blijft. Hij roept Den Haag dan ook op om het herfstakkoord en de begroting voor volgend jaar zonder verdere compromissen uit te voeren, en meer aandacht te hebben voor hervormingen in plaats van bezuinigingen.

Onvoldoende maatregelen

Het Nederlandse economische beleid wordt het komend jaar extra door Brussel in de gaten gehouden, net als het beleid in Spanje, Frankrijk, Malta en Slovenië.

Drie landen (Kroatië, Litouwen en Finland) krijgen een tik op de vingers van de Europese Commissie omdat ze onvoldoende maatregelen nemen om hun begrotingen op orde te brengen.

Speerpunt

"Voor het kabinet is het op orde brengen van de overheidsfinanciën een van de speerpunten", zegt minister Dijsselbloem van Financiën in een reactie. "Zoals verwacht heeft het kabinet met het pakket van 6 miljard euro aan structurele maatregelen voor volgend jaar voldaan aan de opdracht van de Europese Commissie. Het oordeel van Rehn is dan ook een ondersteuning van de ingeslagen weg. Er is nog steeds een tekort, dus we zijn er nog niet."

STER reclame