NOS NieuwsAangepast

Minister wil kleinere Eurocommissie

De Europese Commissie moet kleiner worden, schrijft minister Timmermans in een artikel in de Financial Times. Hij denkt dat de focus en de slagkracht van 'Europa' hierdoor worden versterkt.

Nu hebben alle 28 Europese lidstaten een eurocommissaris. Timmermans vindt dat te veel. Hij vindt dat er nieuwe afspraken moeten worden gemaakt, bijvoorbeeld over een roulatiesysteem.

"We moeten onder ogen zien dat de Europese Unie op dit moment niet goed genoeg werkt", zei hij vanmorgen. "Dat moet worden aangepakt. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je niet 28 commissarissen hebt, waarvan er maar een paar een zware portefeuille hebben."

Zelf ambieert Timmermans de functie van Eurocommissaris niet. "Ik heb het ontzettend naar mijn zin als minister van Buitenlandse Zaken."

De minister van Buitenlandse Zaken pleit er in zijn stuk in de Financial Times ook voor dat de Europese Commissie een voorstel van tafel haalt als eenderde van de nationale parlementen er tegen is. Nu kunnen die parlementen alleen een 'gele kaart' trekken, waarna de commissie een voorstel moet heroverwegen, maar er bestaat geen 'rode kaart'.

Timmermans schreef het artikel in aanloop naar de Europese verkiezingen in mei 2014. Hij vindt dat Europese leiders in deze tijd waarin de kiezers geen vertrouwen meer hebben in traditionele politieke partijen niet achterover kunnen leunen. "We moeten de leiding over Europa weer overnemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl