NOS NieuwsAangepast

Ruim 5 miljoen chronisch zieken

Het aantal chronisch zieken neemt snel toe. Tussen 2004 en 2011 steeg het aantal chronische zieken in Nederland met 17 procent naar 5,3 miljoen. Dat is bijna eenderde van de bevolking. Het RIVM, dat de cijfers verzamelde, denkt dat de stijging doorzet.

Onder chronische ziekten vallen onder meer reuma, astma en diabetes.

Het RIVM verklaart de toename door de vergrijzing en de toegenomen aandacht voor chronische ziekten bij zowel artsen als de bevolking. Ook is de registratie van chronisch zieken bij huisartsen verbeterd.

Succes

De stijging is niet alleen maar slecht nieuws, zegt RIVM-onderzoekster Nancy Hoeymans. "Het is ook een succes van onze geneeskunde. We zijn er steeds sneller bij, kunnen aandoeningen daardoor eerder behandelen, waardoor mensen langer leven."

Een chronische ziekte hoeft het normaal functioneren van een patiënt niet in de weg te staan. Aan de buitenkant is vaak niets te zien en het zijn mensen die vaak gewoon hun werk doen, zegt Hoeymans.

Laagopgeleiden

Chronische ziekten komen relatief vaak voor bij ouderen. De helft van de 75-plussers, zo'n 580.000 mensen, heeft meer dan één chronische ziekte.

Een andere risicogroep is die van de laagopgeleiden. Die roken vaker en eten ongezonder dan andere groepen, waardoor ze vaker kanker, diabetes en hart- en vaatziekten krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl