Patiënten krijgen minder antibiotica

tijd van publicatie Aangepast

Huisartsen schrijven steeds minder antibiotica voor. Dat staat in een rapport van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) dat vandaag verscheen.

In 2010 kreeg gemiddeld 19 procent van de patiënten één of meerdere antibioticakuren, in 2012 was dit 15 procent. Het IVM is blij met de trend, omdat huisartsen door minder antibiotica voor te schrijven helpen om resistentie te voorkomen.

Directeur Ruud Coolen van Brakel van het IVM vreest dat ziekten als longontsteking en bloedvergiftiging op den duur onbehandelbaar worden als in de veesector en de gezondheidszorg te veel antibiotica worden gebruikt. Veehouders gebruiken de middelen om ziekte bij dieren te voorkomen.

Infecties

Momenteel sterven volgens het IVM in Europa 25.000 mensen aan bacteriële infecties omdat ze niet meer te behandelen zijn. "Dikke pluim dus voor alle huisartsen die het voortouw nemen en voor hun patiënten minder vaak een antibioticakuur op het recept zetten", zegt de IVM-directeur.

Afgelopen zomer werd bekend dat vanaf volgend jaar ziekenhuizen worden verplicht om antibioticagebruik te verminderen. Ook kondigde minister Schippers van Volksgezondheid aan dat voor het einde van 2015 het antibioticagebruik in de veehouderij met 70 procent verminderd moet zijn.

STER reclame