NOS NieuwsAangepast

Vrijspraak om milieuramp Prestige

Een Spaanse rechtbank heeft drie mannen vrijgesproken van betrokkenheid bij een milieuramp voor de kust van Spanje, elf jaar geleden. Daar zonk een olietanker en kwam miljoenen liter olie in zee.

Volgens de rechter is er geen bewijs dat de kapitein, een machinist en een leidinggevende bij de havenautoriteit verantwoordelijk zijn voor het zinken van de olietanker Prestige. De 78-jarige Griekse kapitein van het schip heeft wel negen maanden celstraf gekregen voor het negeren van bevelen van de autoriteiten.

Storm

In november 2002 kwam de olietanker in een storm terecht en zonk voor de noordwestelijke kust van Spanje. Bijna 80 miljoen liter olie kwam in zee terecht.

De Spaanse kust en een deel van de zuidwestelijke kust in Frankrijk raakte besmeurd met de zwarte drab. In het visrijke Galicië kon maandenlang niet gevist worden.

Gebroken

De Spaanse overheid liet de Prestige wegslepen, maar onderweg brak het schip in tweeën, waardoor de ramp nog groter uitpakte. Daarvoor was de Spaanse overheid al eerder vrijgesproken. Volgens de rechtbank treft de overheid geen blaam en is er destijds juist gehandeld.

Uit onderzoek van justitie blijkt verder dat de olietanker in slechte staat was, maar wel goed genoeg was om uit te varen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl