Marine Le Pen, de leider van de omstreden Franse partij Front National, is op het Binnenhof in Den Haag ontvangen door PVV-leider Geert Wilders. Hij noemde haar een belangrijk politicus en een goede vriendin.

Le Pen nam een kijkje in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer en zal vanmiddag met Wilders een persconferentie geven. Die is vanaf 15.30 uur live te volgen op Politiek24. Wilders heeft Le Pen uitgenodigd omdat hij meer invloed wil in het Europees Parlement. De PVV is nu niet aangesloten bij een Europese fractie. De partij wil samenwerken met "eurokritische partijen en partijen die kritisch zijn over de immigratie en de rampen die links over ons heeft uitgestort".

Jean Marie Le Pen

Front National is opgericht door Marine Le Pens vader, de politicus Jean Marie Le Pen. Hij is meerdere malen veroordeeld vanwege antisemitische en xenofobe uitspraken. Marine Le Pen heeft steeds afstand genomen van de uitspraken van haar vader, die nog wel erevoorzitter van de partij is.

Op het Plein voor de Tweede Kamer voerden enkele tientallen mensen een lawaai-actie tegen de komst van Le Pen en haar samenwerking met de PVV. Het protest was georganiseerd door de groepering Antifascistische Aktie. Eén van de demonstranten noemde Le Pen fascistisch, omdat ze hele groepen mensen uitsluit.

Het tv-programma EénVandaag heeft een onderzoek gedaan onder PVV-stemmers. Driekwart van hen vindt het een goede zaak dat Wilders in Europa intensiever wil samenwerken met het Front National.

STER reclame