Vandaag zijn er gemeenteraadsverkiezingen in delen van Friesland en Zuid-Holland. Het gaat om herindelingsverkiezingen voor de gemeenten Alphen aan den Rijn, De Friese Meren, Heerenveen en Leeuwarden, die er op 1 januari anders gaan uitzien.

De rest van Nederland stemt pas op 19 maart voor de gemeenteraad. Maar omdat deze vier gemeenten te maken krijgen met een herindeling, zijn de verkiezingen hier naar voren gehaald.

Zo'n 250.000 kiezers kunnen vandaag naar de stembus gaan. De stembureaus zijn op de meeste plekken open van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Sjors Hempenius is voorzitter van het stembureau op het gemeentehuis in Leeuwarden. Hij doet dat al tien jaar. In zijn omgeving leven de verkiezingen zeker. "Waar ik zelf op stem wil ik niet zeggen, maar ook landelijk stemde ik vorig jaar op deze partij."

Landelijke politici

De lokale verkiezingen laten de landelijke politici niet onberoerd. Meerdere partijleiders hebben gezegd dat de uitkomsten ook belangrijk zijn voor politiek Den Haag. "Als de uitslag negatief is, wat ik niet verwacht en zeker niet hoop, hebben we het ook in Den Haag niet goed gedaan," zei GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik.

Lees hier meer over de gevolgen van de gemeentelijke herindelingen en wat belangrijke thema's zijn tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen.

STER reclame