NOS NieuwsAangepast

Kritiek PvdA-voorzitter op Rutte

PvdA-partijvoorzitter Spekman is kritisch over de invulling die het kabinet aan het begrip participatiesamenleving geeft. In het NCRV-programma Altijd Wat zegt Spekman vanavond dat hij de definitie die premier Rutte aan het begrip heeft gegeven "onzinnig" vindt.

In de Troonrede liet het kabinet van VVD en PvdA koning Willem-Alexander zeggen dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam verandert in een participatiesamenleving. "Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven."

Onzinnig

Spekman zegt dat de definitie die premier Rutte heeft gegeven "te veel is van ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en je zoekt het maar uit". Hij zegt die definitie onzinnig te vinden. "Ik ben meer van de verzorgingsstaat, maar wel met vernieuwing", aldus de PvdA-voorzitter.

Volgens Spekman staat Rutte meer "voor de samenleving van meer verantwoordelijkheid, want pech bestaat bijna niet in het leven. Je hebt het in eigen hand."

Betrokkenheid

Zelf wil hij een samenleving "met een sterke overheid waarin je altijd oog hebt voor mensen die pech hebben in het leven, maar waar je iets meer ruimte geeft voor betrokkenheid voor mensen met elkaar".

Oud-partijleider Wouter Bos van de PvdA schreef in de Volkskrant eerder ook al kritisch over de participatiesamenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl