NOS NieuwsAangepast

Gedraaide Pieten tijdens intocht

Op verschillende plekken in het land kunnen komend weekend stille protesten worden verwacht tijdens de intocht van Sinterklaas. De stichting Nederland Wordt Beter roept op tot die protesten. Zelf richt ze zich met geplande acties vooral op de landelijke intocht in Groningen en die in Amsterdam.

Nederland Wordt Beter vraagt tegenstanders van Zwarte Piet om verkleed als Alternatieve Pieten naar de intocht te komen en de Sinterklaasstoet de rug toe te keren. Dat is een statement tegenover de volwassenen die bij de intocht aanwezig zijn, zegt de stichting.

Erkenning

Volgens een woordvoerder is het niet de bedoeling om het Sinterklaasfeest van kinderen af te pakken, maar wil Nederland Wordt Beter af van "de raciale karikatuur Zwarte Piet". In Amsterdam zal dan ook worden geprotesteerd op de Dam, waar de stoet langskomt. Het Leidseplein, waar de Sint een toespraak zal houden, wordt vermeden.

Stichting Nederland Wordt Beter richt zich naar eigen zeggen op een positieve manier op de erkenning van de invloed die het Nederlandse koloniale en slavernijverleden heeft op de samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl