De tradities van de Noord-Brabantse Schuttersgilden komen op de lijst van nationaal immaterieel erfgoed. Daarmee is het voortbestaan van de schutterstradities verzekerd.

De vereniging die een traditie voordraagt voor de lijst, neemt de bescherming van de traditie op zich. In het geval van de schuttersgilden is dat de Federatie van Schuttersgilden in Noord-Brabant. De officiële ondertekening van het certificaat is vanavond in het provinciehuis van Noord-Brabant.

Koningsschieten

De schuttersgilden zijn vooral bekend van het jaarlijkse koningsschieten, een feestelijk evenement met veel pracht en praal. Hoe de schutterswedstrijd verloopt, verschilt per regio en plaats. Aan het eind van de wedstrijd levert de oude koning zijn versierselen in en die worden met veel ceremonieel overgedragen aan de winnaar van de wedstrijd, de nieuwe schutterskoning.

Schuttersgilden zijn gekleurd door tradities. Het vendelzwaaien en het trommelen in kostuum zijn het meest zichtbaar. Dat gebeurt bij feestelijke gelegenheden, maar ook bij begrafenissen waarbij met gildeneer afscheid wordt genomen van een overleden lid.

Traditie

De tradities van de Noord-Brabantse Schuttersgilden zijn de negende Brabantse traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Op de lijst staan sinds kort ook Koningsdag (27 april) en Allerzielen (2 november). Verder staan er onder meer verschillende bloemencorso's op, het ambacht van molenaar en dat van klompenmaker en traditionele feesten als Sint-Maarten en Driekoningen. Ook de Limburgse schuttersgildentraditie maakt kans om op de lijst te komen.

STER reclame