NOS NieuwsAangepast

Eerste 25 'roofdoeken' op internet

De Duitse autoriteiten hebben de eerste 25 kunstwerken uit de omstreden collectie van handelaar Cornelius Gurlitt op internet gezet. Dat gebeurt om de zoektocht naar de rechtmatige eigenaren te bespoedigen.

De regering wil haast maken met het identificatieproces, zei een woordvoerder van bondskanselier Merkel.

Niet bereikbaar

De doeken zijn te zien op de website lostart.de. Die was in de loop van de avond niet bereikbaar, vermoedelijk door de grote belangstelling.

Onlangs werd bekend dat vorig jaar in de woning van Gurlitt in München zo'n 1400 kunstwerken zijn gevonden, waaronder schilderijen van Picasso, Matisse en Otto Dix.

Roof- of Entartete Kunst

Van 590 daarvan moet worden uitgezocht of het om 'roofkunst' gaat: kunstwerken die door de nazi's zijn afgenomen van joodse eigenaren.

Onder de doeken zijn 270 werken die omschreven kunnen worden als 'ontaarde kunst', dat zijn werken die de nazi's beschouwden als 'schadelijk' voor Duitsland.

Bewijs

Van 315 werken zou inmiddels bekend zijn dat ze rechtmatig aan Cornelius Gurlitt toebehoren. Maar als iemand kan bewijzen dat ze onder druk zijn verkocht, kan een doek door de voormalige eigenaren of diens nabestaanden alsnog worden opgeëist.

Erfgenamen van joodse families, museumdirecteuren en organisaties die zich bezighouden met de teruggave van roofkunst, hadden de autoriteiten in Beieren opgeroepen om alle kunstwerken op internet te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl