Franse journalisten hebben in München de ondergedoken kunsthandelaar Cornelius Gurlitt opgespoord. Gurlitt kwam onlangs in het nieuws toen bekend werd dat in zijn woning meer dan 1400 deels verloren gewaande kunstwerken waren gevonden.

Een deel daarvan zou bestaan uit werken die door de nazi's zijn geroofd. De collectie bevat onder meer werken van Picasso, Matisse en Otto Dix. Sinds de ontdekking bekend werd, was hij spoorloos.

Reporters van het Franse blad Paris Match ontdekten dat de 79-jarige Gurlitt zich schuil houdt op de vijfde etage van het gebouw waar de kunstverzameling werd gevonden. Naast de bel hangt nog steeds zijn naambordje, maar tot nu toe werd er niet opengedaan.

Boodschappen

Ze spraken Gurlitt aan toen hij boodschappen deed in een winkelcentrum en vroegen of hij een interview wilde geven. Volgens hen reageerde hij afwijzend, met de woorden: "Bijval van de verkeerde kant is het ergste wat een mens kan overkomen".

Gurlitt sprak volgens de journalisten met trillende stem, de ogen vol angst. Bij het artikel staat een foto van een gedistingeerde man met wit haar, gekleed in een donkere jas en een geruite shawl.

Het Duitse blad Der Spiegel publiceert in zijn jongste editie een verzoek van Gurlitt. Hij vraagt de redactie om de naam Gurlitt nooit meer in het weekblad af te drukken. Volgens Der Spiegel wil hij niet dat de naam van zijn vader in verband wordt gebracht met het nazi-regime.

STER reclame