NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Meer dronken jongeren opgenomen

In tien jaar tijd is het aantal jongeren dat na alcoholgebruik in het ziekenhuis terechtkomt, flink gestegen. Tussen 2001 en 2011 gaat het om een verviervoudiging, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut.

In 2001 werden 263 jongeren tot en met 16 jaar in het ziekenhuis opgenomen met zogenoemde alcoholgerelateerde aandoeningen, in 2011 waren dat er 1087. Dat waren niet allemaal alcoholvergiftigingen; de ziekenhuizen registreerden ook dagopnames van jongeren die bijvoorbeeld dronken van hun fiets vielen.

Alcoholvergiftiging

Hoeveel kinderen in 2012 met drank op in het ziekenhuis terechtkwamen is niet bekend. Wel schrijft het Trimbos dat er dat jaar voor het eerst minder jongeren werden opgenomen met een alcoholvergiftiging. Tussen 2007 en 2011 steeg dat aantal.

Bij volwassenen is ook een stijging te zien in het aantal ziekenhuisopnames, hoewel die minder sterk is. In 2011 werden 6473 mensen opgenomen vanwege alcoholmisbruik en -afhankelijkheid; in 2001 waren dat er 3880.

Drugs

Het Trimbos Instituut keek ook naar ontwikkelingen in het drugsgebruik van Nederlanders. Zowel het aantal cannabisgebruikers als cocaïne- en opiumverslaafden nam af. Wel meldden EHBO-posten meer xtc-incidenten en kwamen er ghb-verslaafden bij.

In 2012 klopten voor het eerst minder alcohol- en drugsverslaafden aan bij de verslavingszorg. Dat kan betekenen dat er in het geheel minder verslaafden zijn, schrijven de onderzoekers, maar het kan ook samenhangen met de invoering van de eigen bijdrage voor de verslavingszorg of met bezuinigingen.

STER reclame