Voor het eerst sinds 18 augustus 2006 staat Vitesse bovenaan in de eredivisie. Destijds werd in de openingswedstrijd van het eredivisieseizoen met 2-1 gewonnen van Sparta. Nog datzelfde weekend raakte Vitesse de koppositie weer kwijt.

De Arnhemmers hopen dat ze de leiding nu wat langer in handen kunnen houden. De laatste keer dat Vitesse na een volledige speelronde aan de leiding ging was op 19 november 2000, na een 2-1 overwinning op RBC Roosendaal.

Vitesse paar keer dichtbij

Vitesse was dit seizoen al een aantal keer dicht bij de koppositie. Op 2 oktober kreeg de ploeg van Peter Bosz de kans, maar een nederlaag op een dramatisch veld bij ADO Den Haag voorkwam dat Vitesse aan de leiding kwam. Eind oktober stonden de Arnhemmers virtueel aan kop, maar een 2-0 voorsprong op FC Groningen werd in eigen huis uit handen gegeven: 2-2.

Een seizoen eerder was Vitesse ook een eind op weg om de leiding in de eredivisie te nemen. In december 2012 werd met 3-0 gewonnen van Roda JC. Dat was echter één doelpunt te weinig om alleen koploper te worden. FC Twente behield destijds op doelsaldo de koppositie.

AZ kan Vitesse dwarszitten

Vitesse staat nu dus eindelijk bovenaan, maar AZ ligt op de loer. De ploeg uit Alkmaar kan zondag de koppositie heroveren. Davy Pröpper hoopt dat Feyenoord (dat AZ ontvangt) daar een stokje voor steekt. ''Feyenoord moet maar goed z'n best doen'', aldus de middenvelder van Vitesse.

Pröpper wil nog niet te ver vooruitkijken. ''Of we kampioen kunnen worden? Het is nog vroeg, maar we staan nu bovenaan. Hier moeten we eerst maar even van genieten. Ik hoop dat het nog een tijdje duurt'', aldus Pröpper. Trainer Peter Bosz realiseert zich dat er gejaagd gaat worden op zijn ploeg. Bosz: ''Maar dat is een heerlijk gevoel.''

STER reclame