Vitesse aan kop na zege op Utrecht

Vitesse heeft in Arnhem een verdiende 3-1 zege geboekt op FC Utrecht en mag zich voor minimaal een dag de koploper noemen in de eredivisie. De Arnhemmers waren grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar namen pas in de slotfase met twee doelpunten afstand van de bezoekers.

Na een eerbetoon voor de veel te vroeg overleden clubiconen Theo Bos (Vitesse) en David Di Tommaso (FC Utrecht) trok de thuisploeg de opgaande lijn van de afgelopen weken verder door. De Arnhemmers legden voor de rust veel vlotlopende aanvallen op de mat. Aanvankelijk leverden die nog geen rendement op.

Wel kropen de bezoekers bij twee 'penaltymomenten' al vroeg door het oog van de naald. Davy Pröpper ging naar de grond na een duel met Dave Bulthuis en Renato Ibarra werd gehaakt door Kai Heerings. Arbiter Pol van Boekel wuifde beide incidenten weg. Nadat Ibarra in de twintigste minuut de kwaliteit van de lat had getest met een snoeihard schot, ging de bal even later alsnog op de stip. De handsbal van Heerings leek niet bewust, maar Christian Atsu had daar geen boodschap aan. Hij schoot van elf meter koeltjes raak.

Vitesse bleef daarna de betere ploeg, al creëerden ook de bezoekers voor de rust een paar mogelijkheden. Pröpper was vlak voor rust dichtbij de 2-0, maar zijn schot zeilde net naast het doel van Robbin Ruiter.

Vitesse wilde de wedstrijd in de tweede helft snel beslissen, maar Ruiter greep uitstekend in bij een schot van Atsu en Mike Havenaar kopte tussen twee Utrecht-verdedigers naast. Steve de Ridder verzuimde uit een snelle tegenstoot na bijna een uur spelen de gelijkmaker te maken. Hij omspeelde doelman Piet Velthuizen, maar had niet meer de kracht om de bal langs verdediger Jan-Arie van der Heijden te jagen. Bij de volgende aanval zat er wel genoeg kracht in zijn schot, maar nu ontbrak de juiste richting.

Op de stip

Driemaal is scheepsrecht, ook voor De Ridder. Zijn voorzet werd door Guram Kashia met de hand beroerd, waarna Van Boekel de bal opnieuw op de stip legde. De Ridder velde zelf het vonnis. Vitesse kon weer opnieuw beginnen en had via Patrick van Aanholt bijna succes. Zijn fraaie schot eindigde op de paal.

Nadat een vuurwerkbom met een doffe dreun een flinke krater in het veld van de Gelredome had geslagen, hervatte Vitesse de jacht op de koppositie. De druk nam toe, de schwung van voor de rust kwam weer terug, maar bij een schuiver van Lucas Piazón stond de paal succes opnieuw in de weg.

Toen de Arnhemse aanhang, die vorig seizoen ook al lijdzaam had moeten toezien hoe hun ploeg had verzuimd de koppositie te pakken, er al haast niet meer in geloofde, gebeurde het alsnog. De lange spits Havenaar zette in de 86ste minuut met overtuiging zijn schedel tegen de bal: 2-1.

Uitblinker Pröpper zorgde met een beauty in de derde minuut van de extra tijd voor de slagroom op de taart. Zijn vliegende schot sloeg via de onderkant van de lat tegen de touwen.