Nederlandse hulpverleners van het Rode Kruis gaan naar de Filipijnen om slachtoffers van de orkaan Haiyan bij te staan. Een woordvoerder van de hulporganisatie zei voor de NOS radio dat het Nederlandse Rode Kruis 50.000 euro heeft vrijgemaakt voor deze noodoperatie.

Naar nu bekend is, heeft de orkaan aan zeker 1200 mensen het leven gekost. Het Rode Kruis verwacht dat dat aantal nog verder zal stijgen. Contact met de zwaargetroffen stad Tacloban is zo goed als onmogelijk.

Schoon drinkwater

Militairen kunnen deze stad, die voor 80 procent is verwoest, alleen per helikopter bereiken. De slachtoffers hebben nu het meest behoefte aan schoon drinkwater, meldt het Rode Kruis.

Hulpverleners hadden uit voorzorg veel mensen uit het risicogebied ondergebracht in opvangcentra. Volgens het Rode Kruis zijn veel mannen echter teruggekeerd naar hun woningen om hun eigendommen te beschermen. Voor hun leven wordt nu gevreesd.

Kent u Nederlanders die in de Filipijnen getroffen zijn door Haiyan? De NOS komt graag met u in contact voor uw verhaal. Mail naar ooggetuige@nos.nl.

STER reclame