NOS NieuwsAangepast

753 dode dolfijnen aan oostkust VS

Foto: EPA

Aan de oostkust van de VS zijn in vier maanden tijd 753 dode tuimelaars aangespoeld. Dat komt allemaal door een dodelijk mazelenvirus dat heerst onder de dolfijnen, schrijft persbureau AFP. Onderzoekers van de overheidsdienst NOAA hebben namelijk het morbillivirus ontdekt.

Normaal spoelen er in dezelfde periode ongeveer 74 dode dolfijnen aan. "Nu spoelen er tien keer zoveel aan als we normaal vinden", zegt Teri Rowles van het NOAA.

found this dead dolphin on the beach so sad :( pic.twitter.com/FuktnphTny Rachel Casey-Chase (@raecaseyc) November 5, 2013

1987 - 1988

Dit is niet de eerste keer dat het morbillivirus slachtoffers in zee maakt. In 1987 en 1988 gingen er 740 dolfijnen dood aan diezelfde oostkust. Toen breidde de ziekte zich uit naar het zuiden. De verwachting is dat er tot het voorjaar van 2014 nog meer dolfijnen zullen sterven.

"Er is op dit moment niets dat we kunnen doen om te voorkomen dat er meer dolfijnen doodgaan", zegt Rowles. Eigenlijk moeten alle wilde dolfijnen ingeent worden, maar dat is een bijna onmogelijke taak. Daarom blijven onderzoekers de karkassen bestuderen om uit te zoeken waar het virus precies vandaan komt.

"Het Virginia Aquarium heeft de afgelopen tijd 333 karkassen van tuimelaars moeten opruimen. Het was een aangrijpende tijd", zegt Rowles tegen persbureau AFP.

Door Sterre

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl