Twee Amsterdamse hoogleraren gaan onderzoeken of kinderen die via ivf zijn verwekt, op latere leeftijd extra gezondheidsrisico's lopen. Mogelijk hebben die kinderen meer kans om diabetes of hart- en vaatziekten te krijgen. De onderzoekers willen weten of dat klopt en zo ja, hoe dat komt.

Uit eerder onderzoek zijn er aanwijzingen dat ivf-kinderen vaker aangeboren afwijkingen hebben, dat hun bloeddruk hoger is en dat ze gemiddeld zwaarder zijn. "Maar je moet naar grote groepen kijken om daar zinnige uitspraken over te kunnen doen", zegt Sjoerd Repping, een van de hoofdonderzoekers.

Hormoonbehandeling

Bevruchting via in-vitrofertilisatie (ivf, ook wel reageerbuisbevruchting genoemd) gebeurt in een laboratorium. Mogelijk bepalen de omstandigheden bij de bevruchting, zoals de zuurstofconcentratie, hoe gezond de kinderen later zijn.

Ook kijken de onderzoekers naar de gezondheid van de ouders. Mogelijk heeft een verminderde vruchtbaarheid invloed op de gezondheid van het kind. Ook kan de hormoonbehandeling die de moeder bij ivf krijgt een rol spelen.

In eerste instantie gaan de onderzoekers gegevens analyseren van de 30.000 kinderen die de afgelopen tien jaar zijn verwekt in de dertien Nederlandse ivf-klinieken. Die klinieken houden een goede registratie bij, waaruit al veel conclusies te trekken zijn.

Belemmering

In een later stadium worden mogelijk de kinderen zelf onderzocht. Dat kan alleen als ze bereid zijn om aan het onderzoek mee te werken. Volgens Repping is dat wel een belemmering: "We zouden in Nederland standaard follow-up-onderzoek moeten doen bij alle kinderen die via ivf worden geboren."

Repping is hoogleraar Humane Voortplantingsbiologie en werkt voor het onderzoek samen met Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid. Ze zijn allebei verbonden zijn aan het AMC. Over twee weken lanceren ze hun onderzoek op een congres van gynaecologen.

STER reclame