Politie en justitie tappen onnodig veel telefoons en dataverkeer af. Dat vindt procureur-generaal Marc van Nimwegen, een van de belangrijkste mensen in de top van het Openbaar Ministerie.

Volgens Van Nimwegen gaat het beleid ten koste van de opsporingscapaciteit en de kwaliteit van het opsporingswerk. Hij deed zijn uitspraken tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van het Tijdschrift voor de Politie.

Pavlovreactie

Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van het afluisteren van telefoongesprekken en het aftappen van internetverkeer. Van Nimwegen is op zich geen tegenstander van het afluisteren. "Het kan heel nuttig zijn bij sterke vermoedens over criminaliteit en het daarvoor verzamelen van bewijsmateriaal."

Wel waarschuwt de procureur-generaal tegen willekeur. "We tappen ons inmiddels suf in Nederland. Tappen moet geen pavlovreactie van de politie en het OM worden." Hij wijst erop dat er soms onnodig en lang inbreuk wordt gemaakt op iemands privacy.

Proportioneel

Bovendien moeten al die gesprekken worden uitgewerkt, wat ten koste gaat van de opsporingscapaciteit en veel geld kost. Volgens Van Nimwegen moeten politie en justitie nadenken over slimmere methodes om informatie te verzamelen, bijvoorbeeld door het analyseren van sociale netwerken.

In een reactie noemt het ministerie van Justitie en Veiligheid het een goede zaak dat het OM, dat verantwoordelijk is voor het aftappen, daar zelf kritisch naar kijkt. Het is volgens het ministerie een bijzonder middel, dat alleen proportioneel mag worden toegepast.

STER reclame