Pechstein sterkste op 3.000 meter

Aangepast

De 41-jarige Claudia Pechstein heeft voor een verrassing gezorgd door bij de wereldbekerwedstrijd in Calgary de 3.000 meter te winnen. Ze versloeg Martina Sábliková en Ireen Wüst, die respectievelijk tweede en derde werden. Pechstein trok na haar overwinning een lange neus richting de schaatswereld.

Ruim vier jaar geleden raakte Pechstein tijdens de WK allround in Hamar in opspraak. Tijdens een dopingcontrole werden verdachte bloedwaarden gevonden bij de Duitse, die daarop hals over kop het toernooi diende te verlaten. Het was het begin van een lang en verbeten juridisch gevecht tussen Pechstein en de internationale schaatsunie ISU.

Pechstein en de ISU vochten hun geschil uit tot voor het hoogste rechtsorgaan in de sportwereld, het CAS in Lausanne. De Duitse werd uiteindelijk voor twee jaar geschorst. Begin 2011 maakte Pechstein haar rentree in het internationale schaatspeloton. Dit seizoen maakt ze zich op voor haar zesde Olympische Spelen. In de Berliner Morgenpost liet Pechstein deze week weten dat ze nog eenmaal een olympische medaille wil winnen.

In een rechtstreeks duel met Ireen Wüst kwam Pechstein in Calagary tot een tijd van 3.59,04 en wist vooral door een paar goede slotrondes de concurrentie achter zich te houden. Sábliková finishte in 3.59,39, Wüst kwam tot 3.59,68.

Antoinette de Jong schaatste een nieuw wereldrecord voor junioren (4.00,56) en eindigde daarmee op de vierde plaats, voor Jorien Voorhuis en Yvonne Nauta. Linda de Vries werd negende.

STER Reclame