Zwarte Piet welkom in Amsterdam

time icon Aangepast

Zwarte Piet is er ook dit jaar gewoon bij in Amsterdam | ANP

Sinterklaas hoeft het volgende week niet zonder Zwarte Pieten te doen. De Amsterdamse rechter besliste vandaag dat de Pieten welkom zijn bij de intocht in de hoofdstad.

Eerder was al besloten dat de 500 Pieten de lippen in verschillende kleuren verven, de haren aanpassen en geen gouden oorringen dragen. Die beslissing werd genomen door de Stichting Sinterklaas Intocht en burgemeester Van der Laan van Amsterdam, omdat ze rekening willen houden met mensen die Zwarte Piet als racistisch ervaren. Sommige tegenstanders vonden dat dus nog steeds niet genoeg en wilden dat Zwarte Piet helemaal wegbleef uit Amsterdam.

"Weliswaar is door de burgemeester erkend dat voor sommige mensen de aanwezigheid van Zwarte Piet en de link daarmee wordt gemaakt zeer pijnlijk is", zei de rechter. "Maar dat de de openbare orde daardoor in het geding zal komen, is vooralsnog niet aannemelijk geworden." De rechter noemde deze uitspraak daarnaast "niet het einde van de discussie over Zwarte Piet".

Shepherd niet naar Groningen

Verene Shepherd, die voor de VN onderzoek doet naar Zwarte Piet, heeft intussen laten weten dat ze niet bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen is. De Jamaicaanse heeft eerder gezegd dat ze persoonlijk vindt dat het Nederlandse feest moet worden afgeschaft. Daarop nodigde Groningen haar uit voor de intocht, om te laten zien dat Sinterklaas niets met racisme te maken heeft.