NOS NieuwsAangepast

Syrië-overleg Moskou getorpedeerd

De Syrische oppositie, verenigd in de Syrische Nationale Coalitie, weigert deel te nemen aan gesprekken in Moskou met de regering van president Assad over een oplossing voor de humanitaire crisis in het land.

De door het Westen gesteunde oppositiegroep ziet af van een reis naar Moskou "omdat Rusland geen eerlijke bemiddelaar is, maar een onderdeel van het conflict". Een oppositiewoordvoerder zei dat Rusland pas aanvaardbaar is als bemiddelaar als het Assad te kennen geeft dat hij Syrië moet verlaten.

Gisteren meldde de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken nog dat de Syrische oppositie positief gereageerd had op het voorstel om in Moskou besprekingen te houden.

Mogelijk herkiesbaar

De afzegging betekent ook niet veel goeds voor het Syrië-overleg in Genève dat de Russen en Amerikanen eind deze maand willen houden. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov lopen de voorbereidingen voor de conferentie stuk op de weigering van de oppositie om af te zien van voorwaarden vooraf.

De oppositie eist in ruil voor deelname aan vredesoverleg de toezegging dat Assad het veld ruimt. Het antwoord van Damascus daarop is dat Assad aanblijft tot 2014, en dat hij zich daarna mogelijk herkiesbaar stelt.

De strikte voorwaarde van het vertrek van Assad is ook binnen de Syrische oppositie niet onomstreden. Sommige kringen in de oppositie vinden dat de kans tot overleg moet worden aangegrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl