In "een heleboel landen" worden reisgegevens al opgeslagen. Minister Opstelten zegt dat in een toelichting op de brief die hij gisteren aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin schreef hij dat het kabinet de reisgegevens van alle Nederlanders wil opslaan en inzetten voor de strijd tegen het terrorisme.

"Ik vraag niet naar het motief, maar wil alleen even de boekingsgegevens weten", aldus de minister. Opstelten zei verder dat geprobeerd is dit op Europees niveau te regelen maar dat dit te lang duurt. "In afwachting van Europese voorstellen zijn we door de Europese Commissie uitgenodigd dat op nationaal niveau te doen", zei Opstelten. Hij zei dat Nederland hiervoor geld krijgt van de Europese Commissie.

Jihadgangers

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zei gisteren dat het aantal Nederlanders dat naar het buitenland reist om mee te doen aan de jihad nog steeds toeneemt. Opstelten: "Gelet op de situatie van jihadgangers is het goed om te kijken hoe je nog steviger kunt voorkomen dat ze gaan en hoe je kunt weten dat ze terugkomen. En dan heb je reisgegevens nodig."

De minister zei dat hij zeer binnenkort met voorstellen naar de Tweede Kamer komt. Daar twijfelen de meeste fracties nog aan het nut en de noodzaak.

STER reclame