NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Rechter beraadt zich op Zwarte Piet

De Amsterdamse rechtbank oordeelt vanmiddag of Zwarte Piet volgende week zondag welkom is bij de intocht van de Sint in de hoofdstad. Tegenstanders van het jaarlijkse kinderfeest vinden Zwarte Piet racistisch en respectloos voor mensen van Afrikaanse afkomst. ''De knecht van Sinterklaas is altijd zwart, nooit wit en heeft altijd kroeshaar'', zei een van de critici die de zaak aanspanden. Het Sinterklaasfeest verbindt niet, maar verdeelt juist, zei hij. Daarom zou de 75ste intocht in Amsterdam zonder Pieten moeten plaatsvinden.

Volgens de advocaat van de gemeente kan de aanwezigheid van 500 Pieten alleen worden verboden als er zorgen zijn over de veiligheid voor het publiek of als de openbare orde in het geding is. En dat is in dit geval niet te verwachten, zei hij. De tegenstanders zeggen dat alleen al het racistische element van Zwarte Piet genoeg is om tot een verbod te komen.

De Stichting Sinterklaas Comite in Amsterdam heeft, na overleg met de bezwaarmakers en burgemeester Van der Laan, besloten Zwarte Piet aan te passen. Zo dragen de 500 Pieten bij de intocht geen oorringen. Verder dragen ze niet alleen kroeshaar, maar een variatie van zwart haar en worden er meer kleuren lippenstift gebruikt.

Overleg

De voorzitter van het comite herhaalde dat dat het begin is van een overleg over de toekomst van deze traditie. ''Het is een start. Direct na 5 december gaan we met iedereen om tafel om te spreken over het karakter van de intocht in 2014'', zei voorzitter Borsboom.

De rechter erkende dat het een moeilijke zaak is en dat het ingewikkeld is om Zwarte Piet te verbieden. ''Ook demonstraties kun je niet zomaar verbieden. Ook al worden daar de vreselijkste dingen geroepen'', zei ze.

Mede gezien de morele discussie die woedt rond Zwarte Piet zei de rechter nog niet te weten of zij bevoegd is over de kwestie te oordelen.

De uitspraak staat gepland voor 16.00 uur vanmiddag.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

STER reclame