NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen Mitrovica deels over

De verkiezingen in het noorden van de stad Mitrovica in Kosovo moeten worden overgedaan. Zondag bestormden gemaskerde mannen drie stemkantoren. Ze vernielden stembussen.

De kiescommissie heeft de stemming daarom vandaag ongeldig verklaard. Op 17 november kan er opnieuw worden gestemd voor de gemeenteraad.

Spanningen

In Mitrovica leven Serviërs en Kosovaren gescheiden van elkaar. Aan de noordkant van de rivier die door Mitrovica stroomt zijn de Serviërs dominant, maar in de rest van het land zijn de Serviërs in de minderheid. Serviërs verzetten zich tegen de Kosovaarse onafhankelijkheid en waren daarom tegen de verkiezingen.

De uitslag in andere gemeenten is wel goedgekeurd. Hier kwam zo'n twintig procent van de kiezers opdagen. De verkiezingen zijn van groot belang om de spanningen tussen Servië en Kosovo af te laten nemen. De Europese Unie probeert te bemiddelen. Afgesproken is dat Servië zijn steun verleent aan de verkiezingen en dat de Servische bevolking autonomie krijgt binnen Kosovo.

Onderlinge relatie

Vandaag kwamen de premiers van Kosovo en Servië opnieuw bijeen in Brussel om onder EU-begeleiding te praten over de ontstane situatie. Zij lieten weten dat ze nog steeds pal achter de gemaakte afspraken staan. De Servische premier Da?i? zei dat het belangrijk is dat op 17 november zoveel mogelijk Serviërs naar de stembus gaan.

Zowel Servië als Kosovo wil graag lid worden van de EU, maar de landen moeten van Brussel eerst meer doen om hun onderlinge relatie te normaliseren. Servië erkent Kosovo niet als staat en claimt het gebied als zijn provincie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl