NOS NieuwsAangepast

Rapport: polonium in lichaam Arafat

Een team van Zwitserse wetenschappers heeft sporen van radio-actief polonium gevonden in de stoffelijke resten van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat. Dat staat in een rapport dat gisteren verscheen en in handen is van de nieuwszender Al Jazeera.

De Zwitsers hadden vorige maand een deel van hun onderzoek al gepubliceerd in een medisch tijdschrift. Ze zeiden toen "hoge onverklaarbare polonium 210-activiteit" in bloed-, urine- en speekselresten te hebben gevonden. Een dag later meldden Russische onderzoekers het tegenovergestelde: zij hadden geen polonium-210 gevonden op het lichaam.

De Zwitserse wetenschappers zeggen in het eindrapport dat de onderzochte overblijfselen 18 keer de normale waarden polonium bevatten.

Opgegraven

Het lichaam van Arafat werd vorig jaar opgegraven nadat er aanwijzingen waren gevonden dat de Palestijnse leider zou zijn vergiftigd. Op zijn kleding waren sporen van het radio-actieve polonium gevonden.

De genomen monsters werden naar drie verschillende onderzoeksteams gestuurd. Een Zwitsers team van de Universiteit van Lausanne, een Frans team van onderzoeksrechters en forensische experts en een Russisch team dat was aangezocht op verzoek van de Palestijnse Autoriteit.

Het team uit Zwitserland is het eerste dat met de resultaten komt. Arafat overleed in 2004 in een ziekenhuis in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl