NOS NieuwsAangepast

Akkoord politieke deelname FARC

De Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC hebben bij hun vredesbesprekingen op Cuba grote vooruitgang geboekt. De partijen hebben afspraken gemaakt over deelname van de FARC aan de Colombiaanse politiek.

Na een overeenkomst over de zeer belangrijke grondkwestie is dit het tweede onderdeel van een zespuntenplan, waaruit het vredesakkoord tussen Colombia en de FARC moet bestaan.

Partij of beweging

De onderhandelingen in Havana begonnen een jaar geleden. De vandaag bereikte overeenkomst betekent dat de FARC zich zal omvormen tot een politieke partij of beweging. Daarmee is een zeer belangrijke doorbraak bereikt en is het vredesproces volgens analisten vrijwel onomkeerbaar geworden.

Hoewel de details van het akkoord pas later openbaar worden gemaakt, is in ieder geval duidelijk dat er overeenstemming is over het recht om oppositie te voeren en nieuwe politieke partijen en bewegingen te beginnen. Ook krijgt de FARC toegang tot de media en wordt het voor de groep mogelijk om deel uit te maken van nationale, regionale en lokale besturen.

Referendum

De FARC wil voorkomen dat er een situatie ontstaat zoals in 1985. Toen waren er ook vredesonderhandelingen. De FARC verenigde zich samen met de communistische partij in de UP, de Patriotische Unie. In korte tijd werden meer dan 3000 leden van de UP door paramilitairen en drugsbendes vermoord.

Het Colombiaanse parlement is gisteren akkoord gegaan met een plan van president Santos, die het uiteindelijke vredesakkoord met de FARC in een referendum wil voorleggen aan de bevolking. Dat referendum wordt waarschijnlijk gehouden in mei volgend jaar, als er ook presidentsverkiezingen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl