NOS NieuwsAangepast

"Over vijf jaar iedereen een zakdrone"

Binnen enkele jaren is de 'zakdrone', een hele kleine drone, net zo normaal als de mobiele telefoon. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar het is volgens onderzoekers van de TU Delft toch echt zo.

Dronechip is zo groot als een euro - Tweakers

De man van die opvallende uitspraak is Bart Remes, coördinator van het MAVLab van de TU Delft. Hij ontwikkelde met zijn team een dronechip zo groot als een euromuntje. Na jarenlang onderzoek hebben ze nu een robuuste versie van de zakdrone gemaakt. De drone weegt maar 8 gram.

Smartphone met vleugels

Maar waarom zouden we zo'n zakdrone eigenlijk willen kopen? "Vroeger vroeg iedereen zich af, wat moet ik met zo'n smartphone? Maar toen kwam Facebook, en had plots iedereen er een. Dezelfde revolutie voorspellen we met drones. Vroeg of laat komt er een innovatie waardoor iedereen opeens zo'n ding wil," zegt Remes.

Nu kun je de zakdrone volgens hem vooral gebruiken voor het maken van leuke filmpjes. "Bijvoorbeeld, je gaat skiën en wil daar een mooie video van. Je haalt de drone uit je zak, klikt op 'follow' en de drone filmt je automatisch terwijl je van de piste gaat." Het idee is dat de drone in je binnenzak past. "Het wordt een soort smartphone met vleugels."

Remes denkt dat de zakdrone ongeveer 250 euro gaat kosten. Het bedrijf 1bitsquare heeft al gezegd de chips te gaan produceren. Koop je zo'n chip, dan hoef je er alleen maar vleugels aan te hangen en dan ben je klaar om te vliegen.

TEDxAmsterdam

Vandaag sprak Bart over de 'zakdrone' op TEDxAmsterdam - zijn talk zie je hieronder. Ook onze verslaggever Onno ging bij hem langs om de zakdrone te testen. Zijn reportage zie je vanavond om 23:35 in onze uitzending.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl