Meer vluchtelingen R'dam op straat

Aangepast

In Rotterdam leven steeds meer vluchtelingen zonder verblijfspapieren op straat. Daarvoor waarschuwt de Pauluskerk, die het aantal mensen dat aanklopt voor hulp in nog geen half jaar tijd zag verdubbelen van 160 naar 320.

Dominee Dick Couvée stelt dat de stijging komt door het besluit van de overheid om minder vluchtelingen op te sluiten in gevangenissen. Het gaat om mensen die Nederland moeten verlaten, maar door hun land van herkomst worden geweigerd. Omdat ze niet worden opgesloten en er geen opvang voor hen is geregeld, komen de meesten op straat terecht.

Noodklok

"Met de winter in aantocht luiden wij de noodklok. Niemand mag zomaar op straat worden gezet. Vluchtelingen zouden in Nederland recht moeten krijgen op bed, bad en brood", zegt Couvée. De meeste vluchtelingen die bij de Pauluskerk aankloppen, komen uit Irak, Burundi, Somalië, Sierra Leone en Afghanistan.

Volgens de Pauluskerk zijn er in Rotterdam zo'n 20.000 mensen zonder verblijfspapieren. De omstandigheden waaronder de vluchtelingen op straat leven, zijn volgens de vrijwilligersorganisatie steeds vaker erbarmelijk.

STER Reclame