De provincie Limburg wil Maastricht Aachen Airport overnemen. Het vliegveld heeft grote financiële problemen. Als Provinciale Staten de overname blokkeren, kan "sluiting van de luchthaven realiteit worden", volgens het provinciebestuur.

In juni behoedde de provincie de luchthaven in Beek voor een faillissement met een bijdrage van 4,5 miljoen euro. Om voor een structurele oplossing te zorgen, wil Limburg het vliegveld voor het symbolische bedrag van één euro overnemen van de huidige eigenaar Omniport/Dura Vermeer.

Groningen Airport Eelde

De provincie wordt zo eigenaar van de landingsbanen, loodsen, terminal en het vastgoed. Vervolgens wil Gedeputeerde Staten een concessie uitgeven, net als bij het openbaar vervoer. Dan kan een private onderneming het vliegveld exploiteren.

Het plan wordt de komende tijd verder uitgewerkt en in februari voorgelegd aan Provinciale Staten.

Maastricht Aachen Airport is niet het enige regionale vliegveld dat in problemen zit. De Noordelijke Rekenkamer bracht twee dagen geleden een onderzoek uit waaruit blijkt dat Groningen Airport Eelde niet kan overleven zonder blijvende overheidssteun.

STER reclame