Twee chirurgen van het universiteitsziekenhuis Leuven hebben een nieuwe knieband ontdekt. Door de ontdekking zal de behandeling van knieblessures worden verbeterd.

De ontdekking verklaart waardoor sommige geblesseerden met een scheur in de voorste kruisband ook na een operatie "door hun knie zakken".

Door bij operaties rekening te houden met het nu ontdekte "anterolateraal ligament" zal het letsel beter kunnen genezen.

Exacte tekening

De artsen kwamen de gewrichtsband op het spoor dankzij een theorie van een Franse chirurg uit 1879. Na onderzoek op overledenen bleek dat 97 procent van de mensen de knieband heeft.

Maar niet alleen de Franse chirurg had een vermoeden over de gewrichtsband. Volgens een van de artsen, Steven Claes, is er ook na 1879 een aantal artsen geweest die iets hebben opgemerkt.

"Maar het is nooit opgepikt door de grote orthopedische gemeenschap. Het heeft nooit weerklank gevonden in anatomische tekstboeken", zegt Claes. "De reden daarvan is dat de beschrijving nooit precies geweest is. Er heeft nooit iemand een foto, exacte tekening of precieze omschrijving gegeven."

Basketballers

Volgens Claes is het niet gek dat tijdens kijkoperaties de gewrichtband nooit is ontdekt. "Chirurgen worden tijdens kijkoperaties gedwongen om in het gewricht te blijven. Om in het gewricht te kijken en te werken. Alles wat het gewricht omringt, zoals spieren en pezen, kunnen we niet in beeld brengen en al helemaal niet behandelen tijdens een kijkoperatie."

Volgens de artsen kan de nieuwe behandeling veel betekenen voor sporters als voetballers, basketballers en skiërs, die veel knieblessures hebben. Ze werken daarom momenteel aan een nieuwe operatietechniek.

STER reclame