Italië gaat cruiseschepen weren uit het historische centrum van Venetië. Het aantal grote cruiseschepen dat de stad aandoet, wordt vanaf januari beperkt. Schepen die meer dan 96.000 ton wegen, zijn vanaf november volgend jaar helemaal niet meer welkom.

De burgemeester van Venetië is blij met het verbod. "We hebben genoeg van die mega-cruiseschepen, slechts enkele meters van het San Marcoplein. Gelukkig worden er nu duidelijke limieten gesteld."

De afgelopen jaren kwam er steeds meer protest van inwoners van Venetië en van milieu-activisten. Ze maken zich zorgen over schade, overlast en vervuiling die de grote schepen met zich meebrengen. De scheepsramp met de Costa Concordia bij het eilandje Giglio wakkerde de bezorgdheid verder aan.

Nieuw kanaal

Na die ramp verbood de Italiaanse regering cruiseschepen van meer dan 40.000 ton om dicht bij de kust of bij cultureel erfgoed te varen. Dat verbod werd bij Venetië tot nu toe door rederijen vaak geschonden, omdat er geen alternatieve toegangswegen zijn om de binnenstad te bereiken.

De regering heeft nu toestemming gegeven voor het graven van een nieuw kanaal dat de schepen de stad binnenleidt, waarbij het historische centrum wordt ontzien.

STER reclame