NOS NieuwsAangepast

Bondgenoten bespioneren: Brazilianen en Britten doen het ook

De Amerikaanse geheime dienst NSA tapte miljarden burgers af en zelfs wereldleiders ontkwamen niet aan de spionagepraktijken. Maar nu is het tijd voor onthullingen over andere geheime diensten. In de editie van vandaag: Groot-Brittannië en Brazilië.

'Wat die Amerikanen kunnen, dat kunnen wij net zo goed!' - EPA

Britten bespieden Duitsers

Het was deze morgen de kop van de Britse krant The Independent: ook de Britse geheime dienst bespioneert Duitsland. Volgens documenten van Edward Snowden hebben de Britten een afluisterpost vlakbij het kantoor van bondskanselier Merkel. Daar werken spionnen vermomd als diplomaten - zelfs hun collega's weten niet dat ze spionnen zijn.

Ook wordt er afgeluisterd vanuit de Britse ambassade. Daarbij wordt samengewerkt met de Verenigde Staten en andere bondgenoten. In juni lagen de Britten en de Duitsers ook al in de clinch over mogelijke spionage. De Duitsers wilden weten of hun telefoonverkeer afgeluisterd werd, waarop de Britten antwoordden dat het ze niks aangaat. In deze reportage van Channel 4 wordt uitgebreid ingegaan op de Britse spionage:

Merkel reageerde vorige maand woedend toen ze erachter kwam dat de NSA haar mobiele telefoon aftapte. Ze overweegt zelfs om met klokkenluider Edward Snowden samen te werken - al is dat plan sinds vanochtend van de baan. Op de Britse spionage heeft ze nog niet gereageerd. Wel werkt Duitsland momenteel met de Brazilianen aan een VN-resolutie tegen de afluisterpraktijken.

Brazilië bespiedt VS

Maar diezelfde Brazilianen zijn zelf ook niet vies van wat spionage. Dat blijkt uit gelekte documenten van de geheime dienst aan de Braziliaanse krant Folha de S. Paulo. De geheime dienst bespioneerde 'vijanden' Irak en Iran, maar ook bondgenoten Amerika en Rusland. Het Braziliaanse ministerie van Veiligheid zegt dat ze alles volgens de wet heeft gedaan.

'Wij bespioneren jullie ook' - AFP

De Braziliaanse spionage was volgens de onbekende klokkenluider ietwat minder geavanceerd dan de Britse en Amerikaanse. In plaats van high-tech afluisterappparatuur om diplomaten af te luisteren, gebruikten de Brazilianen ouderwetse spionagepraktijken. Ze achtervolgden en fotografeerden de diplomaten. Ook werd een gebouw van de Amerikaanse ambassade onderzocht. De Brazilianen dachten dat de Amerikanen daar spionage-materiaal hadden liggen.

Op 24 september gaf president Rousseff nog een woedende speech bij de Verenigde Naties over de Amerikaanse spionage. In de speech, die je hieronder kan zien, noemde ze het een schending van de mensenrechten. Daarbij zegde ze een ontmoeting met Obama af, omdat de NSA haar telefoon zou hebben afgetapt.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl