De man die in zijn huis in München meer dan 1400 geroofde kunstwerken bewaarde, heeft mogelijk nog meer kunst. Naar nu blijkt heeft Cornelius Gurlitt al veertig jaar een tweede huis in Salzburg.

Buurtbewoners zeggen in lokale media dat het huis slecht wordt onderhouden en al tijden leeg staat. De autoriteiten in de Oostenrijkse stad hebben het pand nog niet doorzocht; dat kan pas als de Duitse autoriteiten een verzoek daartoe indienen.

1406 schilderijen

In de woning van Gurlitt in München werden begin vorig jaar 1406 schilderijen, tekeningen en prenten gevonden. Daaronder waren doeken van Picasso en Matisse en Duitse schilders als August Macke en Max Liebermann. Ook had Gurlitt tot nu toe onbekende werken van Marc Chagall en Otto Dix in zijn collectie.

De meeste werken zijn in de jaren 30 en 40 door de nazi's in beslag genomen. Ze zijn inmiddels honderden miljoenen euro's waard.

Goede staat

Het Openbaar Ministerie in Beieren doet al anderhalf jaar onderzoek naar de megavondst. De zaak werd dit weekend openbaar. Het OM zegt dat Gurlitt alle werken vakkundig had opgeslagen en dat ze in een uitzonderlijk goede staat verkeren.

Het is nog niet duidelijk of Gurlitt wordt vervolgd. Het OM moet eerst uitzoeken hoe de 'roofkunst' bij hem en zijn vader, die kunsthandelaar was, terecht is gekomen. Dat onderzoek gaat maanden of jaren duren.

Het overgrote deel van de kunstwerken in Gurlitts woning is roofkunst. De nazi's namen vanaf de jaren 30 tienduizenden werken in beslag, omdat het volgens hen "ontaarde kunst" was, omdat de eigenaars joods waren of simpelweg omdat ze zichzelf wilden verrijken. De meeste musea en particulieren die kunst moesten inleveren, werden niet gecompenseerd.

STER reclame