NOS NieuwsAangepast

"Liever een baan dan meer salaris"

Eén op de drie werknemers is bereid genoegen te nemen met minder salaris als hij daarmee zijn baan kan behouden. Eén op de zes levert salaris in voor een betere leaseauto. Vier op de tien kiest voor een beter pensioen of een andere interessantere baan. Een kwart wil het wel met minder doen als er dichter bij huis gewerkt kan worden of als daar extra vakantiedagen tegenover staan.

Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek, een enquête onder 79.000 werknemers die het blad Intermediair en de Universiteit Nyenrode gehouden hebben met de vraag of mensen bereid zijn salaris in te leveren, waarvoor wel of niet, en hoeveel.

Baanzekerheid

Loon in ruil voor baanzekerheid scoort niet het hoogste. Werknemers beseffen dat je eigenlijk nooit zeker bent van je baan en dat baanzekerheid niet te koop is.

Ze zijn wel bereid om loon in te leveren als dat leuker werk of leukere arbeidsvoorwaarden oplevert, zoals minder controle op het werk, extra vakantiedagen of een leaseauto.

Leuker vs vast

Het loonoffer waartoe men bereid is varieert met wat men er voor terugkrijgt. Voor een leukere baan is men bereid gemiddeld 4,1 procent in te leveren.

Voor een vaste baan 2,9 procent en voor werk dichter bij huis 2 procent.

Makkelijker

Universitair opgeleiden zijn makkelijker over het inleveren van salaris dan bijvoorbeeld mbo'ers.

Mannen doen ook sneller een stapje terug dan vrouwen en dat geldt ook voor wie werkt in de non-profitsector. Werknemers in het bedrijfsleven hebben er wat meer moeite mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl