NOS NieuwsAangepast

Bonnetje schrijven? Camera kijkt mee

.

We kennen ze al van Blik op de weg en Wegmisbruikers: camera's die het werk van verkeersagenten filmen. Bikers, agenten op de fiets, hebben in sommige steden zelfs al een camera in hun fietshelm zitten.

Die camera's zijn hartstikke handig, want ze helpen de agenten om chaotische situaties later toch duidelijk op te kunnen schrijven.

In Californië vinden ze het gebruik van camera's zelfs zo handig dat ze nu ook gewone agenten op patrouille een camera laten dragen. Gewoon bovenop hun normale uniform.

.

Volgens de politie in Rialto, Californië helpt de camera om beter bewijs te verzamelen. Ze nemen bijvoorbeeld alle gesprekken op die agenten hebben met verdachten, getuigen en andere betrokkenen. Die kunnen dan later gewoon letterlijk worden uitgetikt. De kans op fouten is zo een stuk kleiner.

Maar niet alleen bewijs verzamelen is makkelijker. Agenten zijn nu wandelende bewakingscamera's. "Zodra dronkenlappen doorhebben dat ze worden gefilmd, zijn ze opeens een stuk beleefder", zeggen de agenten tegen de Britse krant The Guardian.

In Groningen werd enkele jaren geleden al een proef gedaan met camera's in de pet van agenten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl