NOS NieuwsAangepast

WRR: meer aandacht innovatie

Er moet dringend meer aandacht komen voor de vraag waar de Nederlandse economie in de toekomst aan gaat verdienen. Dat zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een advies dat is gepresenteerd aan premier Rutte.

De WRR waarschuwt ervoor dat het niet vanzelfsprekend is dat de Nederlandse economie zich gestaag ontwikkelt, nu er tekenen zijn dat de financiële crisis en de eurocrisis in een rustiger vaarwater zijn gekomen.

Om in de toekomst economisch te groeien, is het volgens de Raad van belang dat de Nederlandse economie zich continu kan aanpassen aan wereldwijde veranderingen en weet in te spelen op nieuwe omstandigheden. Daarom is het volgens Peter van Lieshout van de WRR nodig om onderwijs en onderzoek in Nederland te herijken: "We moeten de voorsprong die we hebben op onderzoek en hadden op sommige punten bij onderwijs proberen terug te halen en uit te bouwen".

Vijfjarenplan

Andere landen, met name in Azië, doen het volgens hem beter op het gebied van onderwijs en innovatie. Zo staat in het Chinese vijfjarenplan dat in de toekomst 60 procent van wat geproduceerd wordt op eigen bodem moet worden bedacht. De tijd is volgens Van Lieshout echt voorbij dat wat we in het Westen bedenken "vervolgens in Azië wel wordt geproduceerd".

Gerald Schotman, hoofd onderzoek van Shell, is het met de WRR eens: "We zullen moeten blijven innoveren en blijven investeren anders worden we links en rechts ingehaald. De wereld wacht niet op ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl