NOS NieuwsAangepast

Hond spoort zwangere ijsberen op

Amerikaanse dierentuinen hebben binnenkort misschien een probleem minder. Een hond gaat ze helpen vaststellen of een ijsbeer zwanger is of niet.

Bij ijsberen is dat nogal lastig. Maar de twee jaar oude beagle Elvis is er speciaal op getraind. Hij besnuffelt uitwerpselen van ijsberen en weet het.

Maatregelen

Dierentuinen vinden het handig. Ze kunnen zo op tijd maatregelen nemen zoals een comfortabele ruimte voor de ijsbeermoeder creëren -apart van de mannetjes-, het installeren van een camera en het regelen van een team dat na de geboorte 24 uur per dag het kleintje in de gaten houdt.

Een wetenschapper van de dierentuin in Cincinnati kwam op het idee, nadat hij had gelezen over honden die kanker kunnen opsporen. Elvis is getraind door een man die eerder ook drugshonden trainde. Hij liet Elvis aan de uitwerpselen van beren ruiken die net waren bevallen.

Wachtlijst

Inmiddels is er een 'wachtlijstje' ontstaan voor Elvis. Hij mag aan 22 verschillende monsters ruiken van beren uit 14 verschillende dierentuinen.

In de VS leven 59 ijsberen verspreid over 30 dierentuinen. Het afgelopen jaar werden er drie kleintjes geboren. Wereldwijd leven er in het wild nog zo'n 20 tot 25.000 ijsberen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl