Russen betogen tegen migranten

tijd van publicatie Aangepast

In verschillende steden in Rusland hebben nationalisten gedemonstreerd tegen migranten. Volgens de betogers zijn de buitenlanders vaak criminelen en pakken ze banen af.

Onder meer in Moskou, Sint-Petersburg en Kazan werd gedemonstreerd. In de Russische hoofdstad werden zo'n dertig mensen gearresteerd, onder meer voor het gebruik van nazi-symbolen.

Eenheidsdag

In Rusland is het vandaag Eenheidsdag, een feestdag die etnische diversiteit en tolerantie moet stimuleren. De demonstranten droegen spandoeken met teksten als "Jonge mensen tegen tolerantie". Eenheidsdag werd in 2005 door het Kremlin ingevoerd als vervanging voor de herdenking van de revolutie van de bolsjewieken.

Vooral migranten uit de Kaukasus en Centraal-Aziƫ worden door nationalisten gehaat. Zij hebben vooral in grote steden laagbetaalde banen die Russen niet zouden willen doen.

Migranten opgepakt

Drie weken geleden stak een woedende menigte in Moskou een groentenhal in brand, omdat er een migrant uit de Kaukasus werkte die een Russische man zou hebben doodgestoken. De politie pakte later duizend migranten op.

In Rusland wonen ongeveer elf miljoen migranten. Mensen uit Centraal-Aziƫ hoeven geen visum aan te vragen, waardoor de meeste migranten uit die regio legaal in Rusland zijn.

STER Reclame