NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Proces Morsi verdaagd tot 8 januari

Het proces tegen de Egyptische oud-president Morsi is verdaagd tot 8 januari. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie. Het proces werd vanochtend kort na aanvang geschorst, omdat Morsi en 14 medeverdachten leuzen riepen.

Morsi riep: "Ik ben Mohammed Morsi, de president van de republiek. Ik ben de legitieme president van Egypte. Ik weiger voor deze rechtbank terecht te staan."

Gevangenis

Volgens een veiligheidsbeambte, die spreekt op basis van anonimiteit, worden Morsi en de veertien andere leden van de Moslimbroederschap naar de beruchte Tora-gevangenis in Caïro overgebracht.

Tot nu toe werd de oud-president op een onbekende locatie vastgehouden.

Uniform

Het proces begon vanochtend met een uur vertraging. Dat kwam volgens veiligheidsbeambten doordat Morsi weigerde in gevangenisuniform voor de rechter te verschijnen.

Morsi en veertien andere leden van de Moslimbroederschap worden verdacht van moord en kunnen als ze worden veroordeeld de doodstraf krijgen.

Buiten het complex stonden een paar honderd aanhangers van Morsi tegenover de politie. Het protest verliep relatief vreedzaam.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

STER reclame