NOS Nieuws Economie Aangepast

Enorm distributiecentrum in Zwolle

Postorderbedrijf Wehkamp gaat in Zwolle een megadistributiecentrum bouwen. Het moet volgens het onlinewarenhuis het grootste distributiecentrum voor internetverkoop ter wereld worden.

De investering van meer dan 100 miljoen euro moet in de zomer van 2015 klaar zijn en zal het huidige distributiecentrum in Dedemsvaart vervangen. De 200 vaste medewerkers kunnen meeverhuizen naar Zwolle.

Wehkamp zegt klaar te willen zijn voor de toekomst waarin bestellen en afleveren op dezelfde dag gebeurt. In het nieuwe centrum gaan 468 geautomatiseerde treintjes de artikelen uit het opslagsysteem halen, waar ruimte is voor 4 miljoen artikelen. Met het nieuwe systeem kunnen 80.000 pakketten per dag verstuurd worden.

Sneller werken

"De automatisering maakt dat we straks twee keer zo snel kunnen werken", zegt Jurrie Jan Bruins, directeur operatie en ICT bij Wehkamp. "Binnen 30 minuten na bestelling is het pakket klaar voor verzending."

Het onlinewinkelen groeit sterk. Bij de kwartaalcijfers van PostNL liet het post- en pakjesbedrijf weten dat het aantal bezorgde pakjes in het derde kwartaal met 8 procent gestegen is dankzij onder meer het online winkelen. Wehkamp denkt dat over tien jaar de Nederlandse consument de helft van zijn aankopen via internet doet.

STER reclame