NOS NieuwsAangepast

"Britse persvrijheid in het geding"

De manier waarop de Britse regering omgaat met de onthullingen over spionage is slecht voor de mensenrechten en de persvrijheid in Groot-Brittannië. Dat zeggen zeventig internationale mensenrechtenorganisaties in een gezamenlijke open brief in The Guardian. De brief is gericht aan premier Cameron.

Ze schrijven dat de reactie van de Britse regering "leidt tot een erosie van de fundamentele rechten en vrijheden". De organisaties zijn vooral bezorgd over de druk die de regering heeft uitgeoefend op media die berichtten over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Zo werd The Guardian door de Britse regering gedwongen om de harde schijven met informatie over het afluisteren te vernietigen.

Bits of Freedom

Het initiatief voor de open brief is genomen door de Britse organisatie Article 19. De ondertekenaars komen uit allerlei landen, van Duitsland tot Nepal en Argentinië. Ook de Nederlandse organisatie Bits of Freedom sloot zich erbij aan.

De organisaties willen dat de Britse regering zich niet meer bemoeit met wat de media schrijven over de NSA en de afluisterpraktijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl