NOS WielrennenAangepast

"Waaieretappe écht niet afgesproken"

Hét wielermoment van 2013 was de waaieretappe, waarin Belkin en Quick-Step een coalitie smeedden tegen de concurrentie. Maar het verhaal dat de actie in de dertiende Tour-rit van tevoren was afgesproken, is écht niet waar.

Dat stellen Niki Terpstra en Bauke Mollema zondag tegen de NOS, in een speciale uitzending waarin de renners terugblikken op 2013.

"Het is heel erg opgeleukt in de media. Kijk, er stond wind. Het was de hele dag op de kant. Dat wisten zij, dat wisten wij", begint Quick-Step-renner Terpstra.

Valverde 'triggerde' Belkin

"Er is niet een punt afgesproken", vervolgt Terpstra. "En toen gingen wij, heel vroeg. Daarop hebben ze inderdaad geholpen. Toen zij (Belkin, red.) dachten: dit heeft geen zin, reed Valverde lek."

De Spanjaard Alejandro Valverde stond tweede in het klassement, één plaats voor Mollema. "Toen heb ik tegen een paar man gezegd: ga nou maar rijden, want dit is jullie kans", weet Terpstra nog.

"Voor iedereen was het een prachtige rit", zegt Mollema. "De spectaculairste rit in de Tour. Sowieso, een waaierrit is súper spannend. Continu opletten."

Legendarisch

Terpstra kan zich de avond daarvoor nog herinneren. "Het is vooral leuk dat het gelukt is. Je kan ook onwijs voor lul staan. Dat iedereen er lachend achter zit. Maar toevallig had ik het de avond ervoor nog met mijn ploegmaat Steegmans erover, dat áls we het op de kant trekken, het wel een legendarische dag kan worden. Dat is het geworden."

Mollema: "Je wordt er vaak aan herinnerd. Het is de etappe die bij het publiek het meest is blijven hangen. Voor ons als ploeg is het heel fijn dat wij daar zo'n belangrijke rol in hebben gespeeld."

Mollema sprintte uiteindelijk naar een derde plaats en door de tijdwinst steeg hij naar plaats twee - de eerste Nederlander die zo hoog stond in het klassement sinds Erik Breukink in 1993. En Mark Cavendish won voor Quick-Step de etappe.

En tot slot, die geruchten over afspraken en codetaal? "Of die kloppen? Nee....", besluit Terpstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl