NOS NieuwsAangepast

Grote vondst roofkunst München

In een flat in München blijkt ruim twee jaar geleden een enorme kunstschat te zijn gevonden. Het gaat om 1500 kunstwerken, waarvan er honderden gelden als roofkunst. De vondst wordt gemeld door het Duitse weekblad Focus. In de editie die morgen verschijnt, wordt uitgebreid aandacht aan de vondst besteed.

De flat werd in het voorjaar van 2011 doorzocht. Er werden tal van topstukken gevonden, van onder meer Picasso, Matisse, Chagall, Klee en Liebermann. De flat is volgens Focus eigendom van Cornelius Gurlitt. Hij is de zoon van kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, die in de jaren 30 en 40 kunstwerken in handen kreeg van Joodse eigenaren.

Verboden

Veel kunst werd in nazi-Duitsland als 'entartet' bestempeld en verboden verklaard. De veelal Joodse eigenaren moesten hun werken afstaan en kregen meestal nauwelijks compensatie. Hildebrand Gurlitt kreeg als kunsthandelaar opdracht de werken te laten verdwijnen.

Zijn inmiddels 80-jarige zoon Cornelius kwam een paar jaar geleden in beeld bij een douane-onderzoek. Bij het doorzoeken van zijn flat werden de kunstwerken gevonden. De vondst werd toen stilgehouden.

Vervuild

De kunstwerken hebben waarschijnlijk tientallen jaren in de flat gelegen. Toen douane-beambten er huiszoeking deden, bleek de flat sterk vervuild, met overal etensresten. De zoon heeft in de loop der jaren enkele kunstwerken verkocht, om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Volgens Focus gelden zeker 300 schilderijen als roofkunst. Minstens 200 werken staan internationaal als vermist geregistreerd. Een kunsthistorica uit Berlijn probeert de herkomst en de waarde van de schilderijen te achterhalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl