Ombudsman maant deurwaarders

Aangepast

Deurwaarders houden te weinig rekening met de belangen van mensen met schulden, waardoor die nog dieper in de financiƫle problemen komen. Dat schrijft de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer in zijn rapport 'Met voeten getreden, schendingen van de beslagvrije voet door gerechtsdeurwaarders'.

De beslagvrije voet is het deel van het inkomen waarop deurwaarders geen beslag mogen leggen. Brenninkmeijer constateert dat deurwaarders de beslagvrije voet vaak te laag vaststellen als ze beslag leggen op iemands inkomen.

"Zeker nu veel mensen het financieel krap hebben, is het belangrijk dat deurwaarders zich aan hun wettelijke verplichting houden om de beslagvrije voet te beschermen. Zij brengen de beslagene anders in veel gevallen in grote, acute financiƫle problemen", zegt Brenninkmeijer.

Klachten

De ombudsman begon het onderzoek in mei omdat hij steeds meer klachten kreeg over gerechtsdeurwaarders. In 2013 verwacht hij uit te komen op circa 200 klachten. Drie van de vier klachten gaan over (de hoogte van) de beslagvrije voet.

STER Reclame