NOS NieuwsAangepast

Resolutie voor privacy in digitale era

Duitsland en Brazilië hebben een VN-ontwerpresolutie opgesteld waarin het recht op privacy in het digitale tijdperk centraal staat. In de tekst wordt opgeroepen om een eind te maken aan het op grote schaal afluisteren en verzamelen van data.

In de resolutie worden geen specifieke landen genoemd, maar volgens diplomaten bij de VN is de tekst duidelijk gericht tegen de Verenigde Staten. Zowel Brazilië als Duitsland is zeer ontstemd over de praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Onder anderen de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Braziliaanse president Dilma Rousseff zouden door de Amerikanen zijn afgeluisterd.

Edward Snowden

Het afluisterschandaal is in gang gezet door klokkenluider Edward Snowden. Deze oud-NSA-medewerker bracht informatie naar buiten over de methodes van afluisteren en aftappen en de omvang daarvan. Snowden is gevlucht naar Moskou. In Rusland had hij deze week nog een ontmoeting met een Duitse parlementariër.

Duitsland en Brazilië roepen alle landen op om het recht op privacy te beschermen, zoals dat in internationale wetgeving is vastgelegd. De resolutie zal eerst worden besproken door een VN-commissie die zich bezighoudt met mensenrechten.

Moreel gewicht

Volgende maand zal waarschijnlijk de Algemene Vergadering over de resolutie stemmen. Diplomaten hebben al gezegd dat het ze zou verbazen als de tekst niet met een grote meerderheid wordt aangenomen. Resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet bindend, maar dragen wel een zeker moreel gewicht als ze veel steun krijgen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei gisteren dat het afluisteren en aftappen van informatie door de NSA "soms wel te ver ging". De Amerikaanse afvaardiging bij de VN heeft laten weten de tekst van de resolutie te zullen bestuderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl