In oktober zijn 37 procent meer personenauto's op kenteken gezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ging om bijna 37.000 auto's, vorig jaar waren dat er bijna 27.000. Dat blijkt uit cijfers van de RAI en de Bovag.

De opleving heeft overigens weinig te maken met een gestegen consumentenvertrouwen. "Dit hadden we voorspeld hoor, zo'n eindsprint", zegt een woordvoerder van de Bovag. "Op 1 januari veranderen er wat regels over subsidie en bijtelling, waardoor het vooral voor de zakelijke markt interessant is om nu nog snel even hybrides en - zeg maar - auto's met een stekker te kopen. Als je nu zo'n auto koopt, heb je vijf jaar geen bijtelling. Dat is dus wel interessant".

Achterstand

"Ondanks de opleving dreigt 2013 een beroerd jaar te worden, we maken de achterstand niet meer goed", aldus de Bovag-zegsman.

VW was in oktober het grootste merk met 4279 nieuwe auto's op kenteken. Renault en Toyota werden tweede en derde. Volvo is de grote winnaar van de maand. Het Zweedse merk klom naar de vierde plek in de verkoopstatistieken met 3100 auto's. Daardoor moet Peugeot nu genoegen nemen met de vijfde plaats. De rest van de top 10 bestaat uit Ford, Opel, Kia, Citroën en BMW.

STER reclame